Spring naar inhoud

Een plaatje

Volvo Droomwereld. Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Een droomplaatje, toch? Fris lentegroen in een rustige straat in middenklasse suburbia, aan de rand van een typisch Hollandse stad. Mooie, bescheiden rijwoningen, charmante gordijntjes, enkele geparkeerde fietsen. En dan, krachtig en karaktervol, maar net zo goed vertederend en zelfs ontroerend: de Volvo Amazon. Kan het mooier? En kan het duurzamer? De Volvo Amazon werd gemaakt tussen 1956 en 1970. In die periode werden er alleen al in Zweden 300.000 van verkocht. Men schat dat er daarvan nog steeds zo’n 15.000 dagelijks rondrijden. Allemaal auto’s van minstens 45 jaar oud. Akkoord, misschien is het verbruik niet laag genoeg (dat weet ik eigenlijk niet — iemand?), en is de CO2-uitstoot te hoog (dat weet ik ook niet — iemand?), maar dat je desgevallend bijna je hele leven met dezelfde auto rondrijdt, dat is toch gigantisch? Tegenwoordig heb je na vier vijf jaar al een ‘oude’ auto en dan laat je je door de autoreclames gewillig inpakken.

En ach, ook jeugdherinneringen hieraan. Mijn grootvader had met zijn zonen in Brugge een Volvo-garage. Dus hij en mijn nonkels reden vaak rond in wagens als deze. Nostalgie!

Ik dank ontwerper Jan Wilsgaard. Te voet in de stad kom je de mooiste kunst tegen.

Leiden, Hugo de Grootstraat, mei 2012, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: