Spring naar inhoud

Nachtronde

Nachtronde. Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Vandaag, na enkele overnames en naamsveranderingen, heet het Seris Security. Een privé bewakingsfirma waarvan de Belgische tak in 1907 te Antwerpen werd opgericht onder de naam Garde Maritime & Commerciale. Aanvankelijk ging het er vooral om de haven te bewaken, maar nachtrondes doen langs privé-huizen zat ook in het pakket. Met dit plakkaatje (hier zeer misschien pas later bevestigd, getuige de ‘moderne’ vijzen) toonde je de nachtwacht welk huis gecheckt moest worden. Of het dieven en ander gespuis kon afschrikken, dat valt te betwijfelen. Bovendien bleken niet alle nachtwakers helemaal te vertrouwen — dat leidde te Amsterdam in 1902 al tot de oprichting van de GPNV: de Gecontroleerden Particulieren Nachtveiligheidsdienst. De controleurs werden gecontroleerd, zeg maar.

Dit plakkaatje is ouder dan 1968, want in dat jaar veranderde de firma een eerste keer van naam: het werd Garde Maritime Industrielle et Commerciale, ofte GMIC. Nog meer nachtwacht-bordjes te zien op www.nachtveiligheid.nl.

Leuven, Schapenstraat, 18 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: