Spring naar inhoud

Avontuurlijke baanbreker

Baanbreker 25 maart 2015

Ik heb ernaar gekeken. Eerst wou ik niet, maar er is iets dat ons dan toch doet kijken. De Britse politie verspreidde gisteren beelden van een bewakingscamera waarop je een man ziet aanrijden. Nu ja, aanrijden: voor wat er met die rustig overstekende man gebeurde, daar is geen woord voor. Een witte Fiat schept hem op, hij vliegt de lucht in als een virtuoze turner bij zijn afsluitende sprong aan de rekstok, en hij komt ongeveer vijftien meter verder hard neer. Blijft roerloos liggen. Een onwaarschijnlijk schokkend beeld, je hebt direct spijt dat je dat zat te bekijken. Hij leeft nog, meldt het bericht, maar er staat niet bij hoe. De chauffeur? Die reed door, zonder vertragen, zonder remmen, we weten niet wie het is, ondanks de camera kon de nummerplaat niet gelezen worden.

Nog maar vorige week werd hier in Leuven, meerbepaald in Heverlee, een man doodgereden. Voetganger op het zebrapad, 58 jaar. De chauffeur was (ik zou bijna zeggen natuurlijk) een jonge man, 24 jaar.

Ik heb over auto’s en voetgangers allerlei gedachten. Misschien vloeit uit Te Voet in de Stad ooit een boek voort, en dan zal ik het er daar over hebben. Eén van die gedachten is, dat autoreclame niet onschuldig is. Auto’s worden bijna altijd afgebeeld in flitsende situaties, en vaak ook in een expliciet stedelijke context. Er wordt altijd gezinspeeld op snelheid, vrijheid, avontuur. Woorden als ‘verleiding’, ‘sport’ en ‘plezier’ zijn ook nooit ver weg. Een dodelijke conditionering.

Er is ook een autoreclame met de slogan ‘ontdek de stad’. Welke stad zou je hoe precies met de auto moeten gaan ontdekken? Afgezien van het feit dat dat tegenwoordig eigenlijk helemaal niet meer mogelijk is (met lussenverkeer en ontmoediging en dat soort van dingen), is de vraag ook: waarom? Doe het te voet! Dat is veel leuker, goedkoper, gezonder ook, enne: te voet in de stad ontdek je de zotste dingen.

En maak er een foto van en zet het op je blog!

En kijk uit voor avontuurlijke baanbrekers die je op sportieve wijze en met plezier tot een dodelijk trapezenummer laten verleiden.

Avontuur zit in ons DNA

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: