Spring naar inhoud

Groundtext #90 Gelukkig gespiegeld

Groundtext #90 Spiegel aan de grond. Leuven, Kapucijnenvoer, 4 november 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Spiegeltje spiegeltje, wat is het ergste briefje op Groundtext tot hiertoe? Dit briefje. Het lag omgekeerd en dan kunnen we het niet goed lezen. Maar voor de aardigheid heb ik de foto gespiegeld, zodat we kunnen lezen wat er staat — zie onderaan. En wat blijkt? Het is een plan voor een klassieke doop (‘Groep C’ & ‘boys’). Echt een belachelijke checklist (maar ik ben dan ook een hevige tegenstander van zo’n dooptoestanden): cocktail (mijn god, wat zal er in zitten), iets met ‘schacht’, tampon met ketchup uitzuigen, iets met een banaan, een emmer water kappen, een augurk doorgeven en het sap laten drinken in de vorm van een bodyshot (wat dat ook moge betekenen), een ei ‘kapot neuken’. En meer van dat fraais. Helemaal akelig wordt het onderaan, want daar staat het woord ‘roltapijt’, waarbij ik mij liever niet bedenk wat die studenten mekaar gaan aandoen. Helemaal links staat ook nog het woordje ‘pijpen’. Dat zal wel het lijstje ‘girls’ zijn dan. Nitwits.

Neen, ik pleit niet voor een verbod op studentendopen. Ik vind dat studenten zelf moeten inzien dat de klassieke studentendoop uit barbaarse machotijden stamt en vandaag een andere, vriendelijke vorm moet krijgen. Ik woon in Leuven en elk jaar in oktober en november zie je die sukkels van doopmeesters, vaak in witte jassen, die de Leuvense straten en pleinen doorkruisen terwijl ze jonge studenten vernederen en kleineren: schaars gekleed, bemodderd, eieren en knoflook in het haar, gedwongen grote hoeveelheden alcohol te drinken, langdurig op hun knieën te zitten, toegeschreeuwd te worden, blootsvoets te zijn ongeacht de temperatuur. Medestudenten moeten tongzoenen, met de handen in mekaars broek zitten wroeten, aan elkaar vastgebonden over straat geleid worden: ik heb het allemaal zien gebeuren. Iedere keer opnieuw wil ik vooral aan die jonge studenten zeggen: doe dat toch niet. Waarom ga je hierin mee? Je bent echt niet minder student als je dit aan je laat voorbij gaan. En vooral: het is niet omdat je dit nu meemaakt, dat je het zelf binnen vier of vijf jaar ook moet gaan doen met de jongere generatie. Doorbreek die cirkel.

Enfin, ik word er kwaad van. Zo’n dooptoestanden geven de indruk dat het in sommige omstandigheden toegestaan en zelfs prettig is om andere mensen te vernederen, of vernederd te worden. Dat is een misvatting die uit de wereld geholpen moet worden.

Leuven, Kapucijnenvoer, 4 november 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Groundtext #90 Spiegel aan de grond. Leuven, Kapucijnenvoer, 4 november 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele GESPIEGELD

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: