Spring naar inhoud

Koterij #20 Ellis en zo

Koterij #20. Leuven, 29 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele. Te Voet in de Stad

De gebruikelijke Sara en Sarah, en Emma en Dorien, of de iets ouder aanvoelende Karen en Annelies. Iets klassiekere Jan en Benjamin ook, en de kersen op de taart: Heleen en Hanne.

Emile? (Dit moet je met een bepaalde intonatie uitspreken, en dan ben je een dronken Cary Grant in North by Northwest.)

Gianni? Doet dan weer aan mode denken, en aan wielrennen.

Maar daar staat dan ook ‘Kiril’. Dat is de Slavische versie van het Griekse Kyriakos. Eén van de schrijfwijzen is ook ‘Cyril’, en dan denk je aan het cyrillisch schrift, en dan ben je spot on, want het is inderdaad de Byzantijnse monnik Cyrillus die samen met zijn broer Methodius het glagolitisch alfabet heeft bedacht, ten behoeve van de Slavische wereld. Dat alfabet werd later door het cyrillisch verdrongen, maar dit laatste bleef dus genoeg aan het glagolitisch verwant om de uitvinder ervan in de naam van het nieuwere alfabet te eren. Ach, wat je toch allemaal zit te bedenken als je een kot passeert. (Of er later aan terugdenkt met Wikipedia bij de hand.)

O ja, en Ellis? Die van Ellis Island neem ik aan? Klik op de onderstaande afbeelding, daarmee kom je op de zoekpagina van de registratie van immigranten op Ellis Island terecht. Voer daar familienaam in (of een andere naam), dan zie je of verre dan wel minder verre familie van je ooit de overtocht naar de Verenigde Staten van Amerika heeft gemaakt. Mijmeren! (Als je je registreert kun je afbeeldingen van het schip zien waarmee de overtocht gemaakt werd, en zelfs een scan van het registratieboek zelf.)

Ellis

Leuven, 29 januari 2015, Foto Hendrik E&A&M Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: