Spring naar inhoud

Boozy #25 Van den Aldi

Booz #25 Karlsquell. Leuven, Heilige-Geeststraat, 2 februari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele. Te Voet in de Stad

Ik heb een probleem. De Heilige Geeststraat. Dat is toch een heilige straat, dan? Vermoedelijk geldt het gebruik van het streepje niet bij straten. Ik zou het kunnen opzoeken in een of andere taalgids. Er staan er hier een paar op ongeveer zestig centimeter boven mijn hoofd. Dat is te ver. Dat gaat me te ver. Ik zou geneigd zijn Heilige-Geeststraat te schrijven. Zoals Belegde-Broodjeswinkel. Want een Belegde Broodjeswinkel is een belegde winkel. En een Zwarte Gordeljudoka is een zwarte judoka. Dat kan ook natuurlijk. Maar van een heilige straat heb ik nog nooit gehoord, ook al is de stad me heilig. (Haha!)

Wat ik zeggen wou. Dit blikje stond dus op de vensterbank van een huis in de Heilige Geeststraat. Dat is om de hoek van waar ik woon, en waar ik woon is aan de overkant van de straat een Aldi. Daar in die Duitse winkel wordt ook bier verkocht. Ondermeer deze Karslquell. Duits bier van den Aldi, dus, maar het wordt wel in België gebrouwen. Onder een soort licentie denk ik, zoals dat met Coca Cola gebeurt. Ik denk niet dat ik al ooit een Karlsquell gedronken heb. Het was oorspronkelijk een relatief lichte pils met 4,6% alcohol. In het recente verleden omgebouwd naar een wat stoerder biertje met 5% alcohol. Ik begrijp eigenlijk niet waarom een brouwerij zoiets doet. Maes pils heeft het ook gedaan, enkele jaren geleden. Die hebben hun alcoholpercentage opgetrokken van 4,8% naar 5,2%. Naar het schijnt vonden blindproevers de Maes pils “zonder diepgang, te zoet, weinig smaak, waterachtig en plat”. Hm, ik drink weinig bier, maar ik vond de vroegere Maes pils veel lekkerder.

Wat ik zeggen wou. Als je in den Aldi een Karsquell koopt, en het meteen begint te drinken, dan is het een tweetal straten verder, met name in de Heilige Geeststraat, ongeveer leeg. Dan laat je het maar op een vensterbank staan. Tenzij je de Kleine Vuilbakomweg maakt. Jaja: geen kleine vuilbak (dat zou dan Kleine-Vuilbakomweg zijn), maar een kleine omweg. Vaut le détour.

Ben ik nu te veel moraalridder? In Groot-Brittannië is er een heel gedoe ontstaan rond de actie Clean for the Queen. Een ‘stelletje oude blanke heren’ had de actie bedacht: we maken ons land vrij van zwerfvuil, ter gelegenheid van de verjaardag van onze koningin. Op de zogenaamde sociale media gingen meteen alle poppetjes aan het dansen. Niemand moet ons zeggen wat te doen, al helemaal niet de heren in het parlement, en wat zouden we het voor een koningin doen in wie we niet geloven? Zo’n dingen. Ik vind het een prima idee, nochtans. Dat de Groot-Brittanniërs hun land een beetje properder willen krijgen kan toch alleen maar aangemoedigd worden? Dat het voor de koningin is, maakt toch niets uit? Doe het dan voor jezelf, zou ik denken, voor je medemens. Met proper en netjes is toch niets mis? Ik vind dan ook dat wij een Proper-Landproject moeten opstarten. Voor een proper land, dus, maar ook een proper project. Een omweg waard. Een omweg-waardactie.

tegenzwerfvuil.be

indevuilbak.be

Nederland Schoon

Keep Britain Tidy

Keep America Beautiful

Leuven, Heilige Geeststraat, 2 februari 2015, Foto Hendrik Elie Van den Aldi

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: