Spring naar inhoud

Groundtext #143 Sportschool

Groundtext #143 Etisch Sporten. Leuven, Tervuursevest, 4 juni 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele. Te Voet in de Stad

In de binnenlandse media lees ik de laatste tijd al eens makkelijker het woord ‘sportschool’ waar vroeger ‘fitness’ zou gestaan hebben. Ik vind het een vreemd woord voor fitness, die sportschool. Maar je leert er sporten, akkoord. Toch vind ik het een beetje te Nederlands, hetgeen ook door de grote Van Dale bevestigd wordt: sportschool is daar ofwel ‘(NL) instelling waar vechtsporttrainingen worden gegeven’, of ‘(NL) instelling waar men kan fitness, conditie- en krachttraining kan doen’, of wel ‘(in BE) topsportschool’. Dus als in een Belgische krant het woord ‘sportschool’ gebruikt wordt, dan is dat lichtjes verwarrend. Wat zeker een sportschool is, dat is het zogenaamde ‘sportkot’ in Leuven. Dat is officieel de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen, ook wel FaBeR, en bij uitbreiding de sportfaciliteiten in die omgeving. Ongetwijfeld is dit papiertje uit die ‘school’ afkomstig. Het lijkt wel een spiekbriefje. En aangezien ik het in juni vorig jaar vond, zou dat nog best kunnen ook, al helemaal omdat het op een klein stukje afgescheurd papier is gekriebeld. Ethisch examen doen over ‘Ethisch Sporten’!

Leuven, Tervuursevest, 4 juni 2015, Foto Elie Henri Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: