Spring naar inhoud

In de sacoche

sacochke-brussel-koininginnegalerij-23-juni-2015-foto-hendrik-elie-vanden-abeele-te-voet-in-de-stad

Voor wie moeite heeft met kleine lettertjes en cijfertjes: linker sacochke: €3990; rechter sacochke: €2750. Meer dan een leefloon verschil tussen de twee schatjes.

Een beetje context: “Ongeveer een derde van de Brusselaars moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens. Meer dan een vijfde van de Brusselse bevolking tussen 18 en 64 jaar is afhankelijk van een vervangingsinkomen (werkloosheid en invaliditeit) of een bijstandsuitkering en een kwart van de Brusselse kinderen jonger dan 18 jaar groeit op in een huishouden zonder inkomen uit werk. Bijna vijf procent van de Brusselse bevolking tussen 18 en 64 jaar krijgt een (equivalent) leefloon en dit percentage is dubbel zo hoog bij de jongvolwassenen. Een vijfde van de Brusselse bevolking is een niet-werkende werkzoekende en dit aandeel stijgt tot bijna een derde onder de jongeren, met grote verschillen tussen de Brusselse gemeenten (sociaal-ruimtelijke ongelijkheden). Er wordt aan minder dan de helft van de vraag naar een sociale woning voldaan en meer dan een vijfde van de Brusselaars vermelden aanzienlijke kwaliteitsproblemen met hun huisvesting. Onder de Brusselse jongeren tussen 18 en 24 jaar verlaat één jonge man op zes en één jonge vrouw op 10 de school vroegtijdig, dit wil zeggen zonder diploma hoger secundair onderwijs. De sociaaleconomische situatie waarin een persoon zich bevindt, beïnvloedt in belangrijke mate zijn of haar gezondheidssituatie: het verschil in levensverwachting tussen de inwoners van de armste en de meest gegoede Brusselse gemeenten bedraagt 2,9 jaar voor mannen en 2,5 jaar voor vrouwen.” (Geciteerd uit Welzijnsbarometer Brussel 2015)

Ongeveer een derde van de Brusselaars moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens.

Ongeveer een derde van de Brusselaars moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens.

Ongeveer een derde van de Brusselaars moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens.

Ongeveer een derde van de Brusselaars moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens.

(Sorry, wou even checken of die ongelooflijke zin met een andere opmaak van inhoud zou veranderen. Niet dus.)

Brussel, Koninginnegalerij, 23 juni 2015, Foto Hendrik Verontwaardigd Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: