Spring naar inhoud

Help U Zelve

antwerpen-volkstraat-6-augustus-2015-foto-hendrik-elie-vanden-abeele-te-voet-in-de-stad

Tegenwoordig is het een Steinerschool, maar in 1901 werd het gebouwd als Liberaal volkshuis ‘Help U Zelve’. Dat moet de bestuurder van die fout geparkeerde oldtimer (wat een kar!) ook gedacht hebben.

‘Help U Zelve’ op ‘Inventaris Onroerend Erfgoed’: ‘In 1894 kocht de liberale bond “Help U zelve” een perceel in de Volkstraat waar een opmerkelijk pand moest komen. Men vroeg architect Jan Van Asperen een volkshuis te ontwerpen. De eerste bouwaanvraag werd ingediend in 1899, maar de bouwvergunning werd pas afgeleverd in 1901. Van Asperen ontwierp een monumentale art-nouveaugevel. Aangezien enkel zijn naam op de bouwaanvraag staat, blijft de rol van Emiel Van Averbeke twijfelachtig. Zijn naam zou vermeld worden in verband met het mozaïek op de voorgevel. De aannemer was Max Hargot. Officiële opening op 4 augustus 1901. Het gebouw deed in het begin dienst als koffiehuis met vergaderzaal, feestzaal, toneelzaal en magazijn voor de bakkerij. Het pand werd in 1904 geteisterd door een brand. Wijziging van het interieur in 1952 voor een nieuwe functie als fabriek en later magazijn van de elektriciteitsmaatschappij. Restauratie en renovatie tussen 1989-1994 voor intrede van de Steinerschool, wat ook de huidige functie is.’

Antwerpen, Volkstraat, 6 augustus 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: