Spring naar inhoud

Draagvlak

draagvlak. brussel, koning albert ii-laan, 27 januari 2019. tekst en foto hendrik elie vanden abeele traen. te voet in de stad.

Te Voet in de Stad Brussel geweest vandaag: grootste klimaatmars ooit in België. Wat een vibe, wat een energie. Met 70.000 op straat in regen en wind, in guur januari-weer, en tegen alle cynisme en ‘we-moeten-het-gewoon-beter-uitleggen-wat-we-doen-want-we-doen-al-zo-veel-maar-de-mensen-zien-het-niet-genoeg’ in. Ronduit geweldig. En we zagen Anuna, de betere De Wever, in het echt!

Ik stapte mee uit bezorgdheid om het milieu, en uit solidariteit met mijn gezinsleden veganisten, maar in mijn hoofd ging het nog het meest om het protesteren tegen het cynisme van machthebbers — en dan niet alleen politici. Ik stapte mee om te protesteren tegen de inertie van de macht, tegen de zelfgenoegzaamheid van mensen op postjes.

Geachte postjeszitters: jullie luisteren niet, jullie besturen op zijn negentiende-eeuws, jullie onderdrukken, jullie ontkennen, jullie zijn eigenwijs, jullie zijn zwak en onvolwassen, jullie draaien in cirkeltjes, jullie draaien mekaar op, jullie zitten in een bubbel. Kom uit je bubbel! Vanuit je bubbel zie je niet eens meer wat een goed idee is. In die bubbel zitten alleen lauwe, flauwe, oude ideeën. Dingen die ons niet vooruit helpen. Kom uit je bubbel!

En zie: er staan tienermeisjes op! Betweters, jawel. Letterlijk: ze weten het beter in hun kleine teen dan wij met z’n allen rond de vergadertafel. Luister naar hen, luister naar Greta Thunberg: ‘Je kunt een crisis niet oplossen als je het niet als een crisis behandelt’.

Draagvlak. Brussel, Koning Albert II-laan, 27 januari 2019. Tekst en Foto Hendrik Elie Vanden Abeele Traen. Te Voet in de Stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: