Spring naar inhoud

Dierickx-zee #1

Dierickx-zee #1 Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Vanden Abeele

Waar je gaat langs Leuvense wegen kom je een gebouw van Léon Dierickx tegen. Dit is het ‘Collegium SS. Trinitas’ in de Parijsstraat. Het monumentale karakter van dat schoolgebouw gaat wat verloren binnen de context van die relatief smalle straat. Een foto nemen die recht doet aan dat karakter is dan ook niet makkelijk. Deze foto nam ik vanuit de Minderbroedersstraat. Dierickx had de gewoonte zijn gebouwen te handtekenen — gebeiteld in blauwe hardsteen. Ook dat wordt dus een projectje hier op Te Voet in de Stad: Dierickx, zijn bouwsels, en zijn handtekeningen.

A propos: over Léon Dierickx is op Inventaris Onroerend Erfgoed het volgende te vinden: “Architect Léon Dierickx, in 1930 afgestudeerd aan het Sint-Lucas van Schaarbeek, was een van de productiefste architecten in Leuven tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw. Het stadsdeel tussen de Naamsestraat en de Parkstraat wordt haast volledig bezet met gebouwen naar zijn ontwerp. Zijn modernistische architectuur is eerder sober getint, aanvankelijk sterk onder invloed van het Nederlandse modernisme met ondermeer een typerend gebruik van baksteen, later met de verwerking van meer traditionele elementen. De sobere appartementsgebouwen en rijhuizen van Dierickx zijn in heel Leuven te vinden.” Er staat nog bij dat deze gegevens afkomstig zijn uit een thesis van een zekere ‘R. Lemaire’, over het voormalig Kartuizerklooster te Leuven. Leeslijst!

Leuven, Parijsstraat, 5 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: