Spring naar inhoud

Nummertje-trek #88

88. Te Voet in de Stad. Hendrik Vanden Abeele

Acht is een achtbaan — dat is het beeld dat je in je hoofd moet hebben als je het numeric peg system gebruikt wanneer je iets in je geheugen wil prenten. Dat gaat zo:

  1. Je leert tien ‘beelden’ die je verbindt met de cijfers 1 tot 10. 1 is een potlood, 2 is een zwaan, 3 is McDonald’s (het embleem op z’n zij), 4 is een stoel (omgekeerd), 5 is een een haak, 6 is een kers, 7 is een bliksem, 8 is een achtbaan, 9 is een ballon en 10 is een bord met bestek.
  2. Als je een beetje gevolgd hebt en het je hebt proberen voor te stellen, dan zie je dus dat een 6 op een kers gelijkt, een 7 op een bliksem, een 9 op een ballon etc. Deze beelden zijn belangrijk, omdat je je nu tien voorwerpen of concepten of woorden kunt proberen in te prenten aan de hand van deze beelden. Dus als je een lijst van tien dingen hebt die je moet onthouden, en nummer 8 is bijvoorbeeld ‘deodorant’, stel je dan voor dat chauffeurs op een achtbaan, racend tegen de tijd, daarvan nogal beginnen te zweten en dus best een beetje deodorant kunnen gebruiken.
  3. Doe nu het zelfde voor de rest van je lijstje. Als op nummer 1 bijvoorbeeld ‘gom’ staat, dan beeld je je in dat het potlood (nummer 1) een gom doorboort. Beeld je dat goed in. Als op nummer 2 ‘confituur’ staat, beeld je dan in dat de zwaan (nummer 2) met z’n bek in een pot confituur vastzit — als het beeld een beetje hilarisch is, dan ga je het makkelijker onthouden. Als bij nummer 3 ‘jeansbroek’ staat, dan bedenk je een situatie waarbij je zo onhandig geweest bent om op je nieuwe jeansbroek een ketchupvlek te maken toen je bij de McDonald’s die portie probeerde open te prutsen.
  4. Herhaal nu even bij jezelf de drie dingen die we wilden onthouden in het vorige punt. Niet gaan kijken, gewoon even inbeelden: gom, confituur, jeansbroek. Makkelijk te onthouden, omdat we a/ een vaste volgorde van nummers/beelden hebben en b/ met die vaste beelden onze te onthouden woorden hebben verbonden met een mini-verhaaltje of situatie. Gom, confituur, jeansbroek.
  5. Dat is het eigenlijk: een lijst van tien dingen, je verbindt er verhaaltjes mee met de nummers en hun vaste beelden, en voor je het weet heb je in de juiste volgorde een tiendelig lijstje van buiten geleerd op een manier die je niet meer vergeet.
  6. (Deze lijst kun je nog uitbreiden naar volgende tientallen door per tiental nog een tweede beeld te bedenken. Neem bijvoorbeeld strand: 11 zou dan een potlood in het zand zijn, 12 een zwaan op het strand, 13 McDonald’s aan het strand, 14 een strandstoel, enzovoort. Als dan het 14de item op je lijst een Bongo-bon is, dan beeld je je maar in dat je een Bongo-bon kreeg voor een weekendje aan zee, inclusief het huren van een luxe strandstoel. Zoiets. Dankzij die combinaties en de verhaaltjes die je er dan bij verzint kun je relatief makkelijk lange lijsten uit het hoofd leren, en ze nog lang onthouden ook.)

Was het wat onduidelijk? Check dan maar eens ‘numeric peg system’ ergens op internet. Er circuleren varianten op de beelden. Er is bijvoorbeeld een alternatief voor McDonald’s bij 3, dat is een hartje op z’n zij. Kan ook hé!

Enfin. Dus: acht is een achtbaan. En op nummer 88 zijn er twee achtbanen. Nee, vier achtbanen! Bij de restauratie van de gevel van dit huis (drie verschillende bakstenen zichtbaar, zandkleurig voegsel is vernieuwd) heeft iemand beslist dat de opgevezen 88 nabij de bel niet zichtbaar genoeg was. Dan maar naar de voorkant verhuizen, en meteen een beetje groter ook. Mooi hoe die twee achten geen zichtbare schroeven hebben. Sjiek. Ze mogen wel eens gepoetst worden, vind ik. Maar ik ben er afgebleven. Fotootje maken en weg!

Leuven, Kapucijnenvoer, 6 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: