Spring naar inhoud

Groundtext #8 Therapeutische index

Therapeutische index. Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Op de grond in de regen, bijna helemaal verwaterd, notities van vermoedelijk een student farmaceutische wetenschappen. Of toch van een student met een vak in die richting. ‘Therapeutische index’, volgens Codex Medicus “de laagste bloedspiegel waarbij toxische effecten van een geneesmiddel optreden gedeeld door de laagste spiegel waarbij het geneesmiddel effectief is; als er sprake is van een beperkte therapeutische index dan liggen deze twee bloedspiegels relatief dicht bij elkaar en kunnen zich gemakkelijk toxische effecten voordoen.” Verder nog termen als ‘emulsies’, ‘viscositeit’ en ‘suspensie’. Dat alles nogal wijd en schijnbaar onsamenhangend snel geschreven met blauwe balpen op een wit blad voor en achter. Hoe komt dit papier onder water in de goot? A: de student in kwestie had het blad ter hand genomen voor een laatste check op weg naar het examen, en het waaide weg. B: de student in kwestie kwam terug van het examen, wou checken of hij/zij de juiste definitie van ‘therapeutische index’ gegeven had, maar toen was er die wind. C: de student in kwestie heeft zijn/haar cursus in stukken en brokken over de straat verspreid uit C1 tevredenheid omdat het zo goed verlopen was of C2 frustratie omdat hij/zij nu eindelijk ingezien heeft nooit het verschil te zullen kunnen onthouden tussen emulsie en suspensie. Waardeloze apotheker dus. Of D: de student in kwestie zit in de buurt op kot, en heeft van een bladzijde uit zijn/haar cursus een papieren vliegtuigje gemaakt. Ja dat zal het wel zijn! Geen probleem hoor, goed voor Groundtext.

Noot: al sinds het jaar 1650 worden in Leuven apothekers opgeleid.

Leuven, Janseniusstraat, 13 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: