Spring naar inhoud

Nummertje-trek #68 Schijn bedriegt

Leiden Oude Singel. Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Op stap door Leiden, om meer dan één reden een stad waar ik graag kom. Op de Oude Singel neem ik deze foto, voor de rubriek Nummertje-trek. De met extra zwierigheid geschilderde gotische letters ‘Schijn Bedriegt’ op de voordeur trekken mijn aandacht. Is dat zo, dat schijn bedriegt? Ik neem snel een foto, ben een beetje gehaast, kijk verder niet naar wat voor een huis het eigenlijk is. Nette voordeur, mooie gevel, zorgvuldig geschilderd huisnummer, dus dat zullen wel nette mensen zijn die hier wonen — maar dat je ‘Schijn Bedriegt’ op je voordeur zet, dat intrigeert me toch.

Wat blijkt nu: dit is een van de zogenaamde ‘Minerva-huizen’. In Leiden zijn een vijftal grote studentenverenigingen, waaronder Minerva. Zeker bij Minerva is er een grote ‘huizencultuur’: studenten van dezelfde vereniging gaan in huizen samenwonen. Er zijn vele tientallen dergelijke huizen in de stad, ook van concurrerende verenigingen. En tussen de verenigingen, of tussen bewoners van hun huizen, kunnen al eens vetes ontstaan. In de nacht van 14 op 15 maart 2008 werd de voordeur van precies dit huis door vier studenten van een Quintus-huis in de buurt met leuzen beklad. De wijkagent kwam er aan te pas nadat het Minerva-huis klacht had ingediend wegens vandalisme. De zaak werd in der minne geregeld: de daders bekenden, en ze hebben de schade vergoed. Het lijkt een voordeur tot een vredig huis, maar misschien is het dan toch zo, dat schijn bedriegt.

Leiden, Oude Singel, 14 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: