Spring naar inhoud

Denk aan de buren

Stilte. Denk aan de buren. Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Artikel 561 van het Belgisch strafwetboek voorziet in straffen voor “zij die zich schuldig maken aan nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord”. De lokale politiereglementen hebben rond dit typisch stedelijk thema vaak nog allerlei details. Zo mag je in Leuven tussen 22u en 6u niet “zingen, roepen of tieren” op de openbare weg, of “in de private gedeelten van een woning” — hm, dus best niet zingen onder de douche ’s avonds laat. Gras maaien, dat mag er niet tussen 21u en 8u. In Gent werd een paar jaar geleden een campagne opgezet rond nachtlawaai onder de titel ‘Bye bye nachtlawaai’. Er waren grote affiches, en er werden aan nachtelijke horecabezoekers lolly’s uitgedeeld, zodat ze (letterlijk) meer hun mond zouden houden.

De mensen van jeugdhuis Tveldeke (sic) in Holsbeek zijn duidelijk ook bezorgd — wellicht zijn er in het verleden al eens wat klachten geweest. Stilte asjeblief, en denk aan de buren, niet zomaar met één maar meteen met drie uitroeptekens. Toen ik aan dit bord stond was het er doodstil. Een vrijdagavond, maar veel te vroeg voor nachtbrakers.

Holsbeek, Klein-Langeveld, 23 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: