Spring naar inhoud

Koterij #1 Keuken

Keuken. Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Nieuw reeksje op Te Voet in de Stad. Studentensteden herbergen duizenden studenten, en die hokken samen op kot. Soms staan alleen voornamen op de bel. Dat heb ik het liefst — hier foto’s van volledige namen publiceren zou niet zo netjes zijn. Nog liever heb ik het als de kotbaas in licht stuntelige hoofdletters de namen van zijn studentes verkeerd schrijft. Althans, dat mag ik hopen bij ‘Sofhie’. Misschien had ze gezegd: het is Sophie met een h. Of misschien had ze gezegd: het is Sofie met een f. Meneer kotbaas — het kan ook een vrouw zijn, maar volgens mij zijn dit hoofdletters van een ietwat oudere man — heeft één van die twee instructies te letterlijk genomen en vrolijk vermengd met zijn eigen visie op de naam Sophie. Cool.

In Vlaanderen zijn er de afgelopen tien jaar 400 Sophietjes geboren, en 571 Sofietjes. (Sofhietjes gelukkig 0.) Dat is nog niets vergeleken bij de top vijf: Emma (3794), Marie (3402), Lotte (3255), Julie (3207 en Louise (2997). Het ziet er overigens naar uit dat de kotbaas zijn studentes oplijst volgens populariteit van de voornaam. Sofhietje moet bovenaan. In de twee schrijfwijzen dus samen goed voor 971 geboortes in de jongste tien jaar. Leentjes? 102. Deborahtjes? 74. Pegahtjes? 2 (sic).

Maar wat blijkt? Het venijn zit in de staart. Van dit lijstje is Bo de tweede populairste naam, en als je het onderscheid tussen Sophie en Sofie (laat staan Sofhie) meetelt, dan zelfs gewoon de populairste: er zijn in de afgelopen tien jaar 953 meisjes geboren met de naam Bo.

Keukentjes, daarentegen: 0.

Leuven, 25 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Wil je ook weten hoe populair een voornaam is? Kijk op Statistics Belgium of op Kind & Gezin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: