Aan Carl Devlies, Schepen van Ruimtelijke Ordening Leuven.
Geachte heer Devlies
Dank voor uw snel en omstandig antwoord op mijn bericht omtrent ondermeer de geplande sloop van het Sint-Elisabethinstituut aan de Kapucijnenvoer te Leuven
Ik mag blij zijn dat het niet nog erger is, zegt u, en met mijn commentaar ben ik te laat omdat er al een ‘uitgebreid participatietraject’ is geweest. Ik heb nochtans op geen enkel moment aan het Sint-Elisabethinstituut zo’n geel papier met ‘openbaar onderzoek’ zien hangen. En het gepalaver over de Hertogensite is al zo lang aan de gang dat een normale mens niet meer weet hoe het er nu eigenlijk mee staat en wat de plannen nu eigenlijk echt zijn.
Dat de sloop van het Sint-Elisabethinstituut al een vaststaand voornemen blijkt te zijn, dat vind ik erg bedroevend. Ik verzet mij er bij deze nogmaals tegen — het is volgens mij een schandelijke en domme beslissing.
Dat het eerste argument zou zijn dat het in de weg staat om een verkeersprobleem op te lossen (sic), voegt nog toe aan die schande. Het wordt verder helemaal cynisch — het cynisme van de politiek waar ik nooit aan gewend zal geraken — dat jullie liever een mooi, waardevol, ja zelfs uniek gebouw slopen om Lijnbussen makkelijker hun bocht te laten nemen, dan dat u de veiligheid en het comfort van de voetganger (au fond de enige weggebruiker die aan de Biezenstraat écht in de kou staat) zou verhogen door de inmiddels verdwenen zebrapaden opnieuw aan te brengen.
Ik kan dus alleen maar mijn diepe teleurstelling uitdrukken, en ik hoop van harte (maar eigenlijk wou ik schrijven: ik eis) dat de sloop van het Sint-Elisabethinstituut vermeden kan worden. U zou bijvoorbeeld eens met de Lijn kunnen overwegen of het echt nodig is dat daar honderden bussen per dag passeren. Of u zou een aanpassing van het verkeer kunnen overwegen, in plaats van het kruispunt zelf. Het is daar gewoon wat druk, en ’s morgens rond de start van de schooltijd is er al eens een knelling. Dat is dus grotendeels op conto te schrijven van de mensen die hun kinderen per se met de auto tot aan de schoolpoort willen brengen. Ook dat zou anders aangepakt kunnen worden (een afzetpunt in de Tervuursestraat bijvoorbeeld, met een stadswacht die klaar-over speelt). Dat zijn oplossingen die oneindig goedkoper zijn dan wat jullie daar denken te moeten doen, en het getuigt ook van veel meer respect voor waardevol erfgoed.
Vriendelijke groet
Hendrik Vanden Abeele
Leuven, Kapucijnenvoer, 21 april 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele
Lees ook mijn eerder bericht over deze kwestie.
Update: we leven toch echt in The Age of Cynicism hé? Aan het gebouw dat binnen afzienbare tijd afgebroken wordt, het Sint-Elisabethinstituut, hangt vandaag, jawel, een banner van ‘Erfgoeddag’. Misschien is het een teken van hoop, maar ik vrees van niet.