Spring naar inhoud

Gradus ad Parnassum

Trap naar Parnassus Te Voet in de Stad Hendrik Vanden Abeele

Fietsen mag hier niet, wellicht omdat het niet zo goed zou lukken. Vrouwen te voet, die zijn wel toegelaten. En opgelet, je wordt gewaarschuwd: er zijn daar boven ergens mannen bezig. Met mannenwerk, waarschijnlijk.

Moeten we ons opwinden over seksistische verkeersborden? Uiteraard wel. Ook verkeersborden bevestigen en bestendigen machtsverhoudingen en seksistische attitudes. Verkeersborden als die op de foto zijn niet zomaar een pragmatische keuze voor de meest ‘logische’ afbeelding (als er ergens aan de straat gewerkt wordt dan zullen het wel mannen zijn) of ‘niet-generisch’ bedoeld (de ‘man’ staat voor ‘mens’, ongeacht geslacht, toch?), ze zijn een reflectie van een diepgewortelde en onnadenkende aanvaarding van wat in wezen de zoveelste vorm van discriminatie is.

Hm, te heftig? Ik vind van niet. Naar de vervulling van de droom die aan de basis ligt van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dit jaar zeventig jaar oud, is het nog een lange en steile weg gaan. Die vervulling zal alleen mogelijk worden door elke stap, zelfs de pietluttigst kleinste stap, au sérieux te nemen. Anders blijft de trap naar Parnassus afgesloten. En dan blijf je maar omlopen. Vervelend!

Hendrik Elie Vanden Abeele, 18 augustus 2018

Leuven, Locomotievenpad, 15 augustus 2018, Te Voet in de Stad

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: