Spring naar inhoud

De letters van Utrecht

Aan de Oudegracht in Utrecht begint een gedicht. Letters, gehouwen in steen. Het groeit in de stenen van de straten. Het heet toepasselijk ‘De letters van Utrecht‘. Elke zaterdag om 13u komt er één letter bij, die ter plekke door een steenhouwer gemaakt en geplaatst wordt. Het project begon in 2012 en blijft lopen ‘zolang er zaterdagen zijn’. Als je wil kan je zo’n letter financieren – ‘je steentje bijdragen aan dit gedicht voor de toekomst’. Het is een prachtig positief project dat mensen samenbrengt.

‘Jouw voetstappen verbinden het verleden met geschreven letters.’ (Baban Kirkuki)

Deze ochtend heb ik het gedicht in beide richtingen afgelopen. Ik startte toevallig aan de staart, en bij de kop herbegon ik. Om de zoveel tijd schrijft een nieuwe dichter verder. De eerste was Ruben van Gogh. Zo ging hij van start: ‘Je zult ergens moeten beginnen om het verleden een plaats te geven.’

Als je nog eens in Utrecht bent, loop dan de Oudegracht af. ‘Vertel ons wie je bent met elke stap.’ (Alexis de Roode) En ook: ‘Leg achterwaarts een afstand af en kijk vooruit: het geheugen is een klimplant en de tijd een tuin.’ (Vicky Francken)

Foto en tekst Hendrik Elie Vanden Abeele. Utrecht, 26 februari 2023

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: