Spring naar inhoud

Blijven gaan

Oslo opera. Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

In 2014 maakte de Noorse nationale bank bekend dat er vanaf 2017 nieuwe bankbiljetten in omloop komen. Een design-wedstrijd werd uitgeschreven, en zeven bureaus deden voorstellen. Allemaal heel goed, vind ik — je kunt de inzendingen hier bekijken. Er waren twee winnaars: de ene kant is ontworpen door Snøhetta (strakke, gepixeleerde, bijna abstracte afbeeldingen) en de andere kant door The Metric System (meer traditionele, getekende afbeeldingen, heel maritiem). Lang leve de Noorse koppigheid, als het op munteenheid aankomt.

Het design-bureau Snøhetta was eerder al verantwoordelijk voor de bouw van één van de nieuwste ‘landmarks’ in Noorwegen: het operagebouw in Oslo. We zouden hier de drie prachtige zalen kunnen roemen, of de grote hoeveelheden glas, aluminium, eikenhout en carraramarmer. We zouden er zelfs kunnen op wijzen dat het gebouw opgeleverd werd met een overschot op het budget (sic). Maar wat ons hier vooral interesseert is wat het gebouw doet voor de stapper in de stad. Je wandelt van het Centraal Station over een voetgangersbrug, en na een paar honderd meter ben je op een kunstmatig eiland in de fjord. Met die grote en onregelmatige hoeveelheid witte steen lijkt het wel alsof je een ijsberg betreedt. Wat dan volgt is een ongeziene attractie in de stad: zonder trappen of liften wandel je zachtjesaan bergop, zonder hindernissen en bijna zonder moeite tot op het dak van het gebouw. Helemaal goed. De Te Voet in de Stad Award gaat naar Den Norske Opera, Oslo.

Oslo, Den Norske Opera, April 2008, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: