Spring naar inhoud

Erasmus, patroon van de fietsenstallingen

Erasmus. Leuven. Te Voet in de Stad. Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Arme Erasmus van Rotterdam. Je bent indertijd wel even langs Leuven gepasseerd, dus de Leuvenaars vonden het wel passend je met een standbeeld te bedenken. Dat het kleiner dan levensgroot is geworden, hoeft niet eens denigrerend opgevat te worden. Je bent sowieso een grote meneer, en je hebt je portret al door de geniale Hans Holbein laten schilderen, dus wat zou je klagen? Je houdt je lange mantel met één hand dicht, misschien heb je het wat koud hier op deze kille en tochtige plek? Geen nood! Hier wat fietsen om je warm te houden. Een parkeerverbod kon niet baten — volgens mij staat dat bord er voor de grap. Helemaal grappig is het overigens dat het bord nog groter is dan je hoofd. Echt een bord voor je kop. Als van iemand gezegd wordt dat hij een bord voor zijn kop heeft, betekent dit dat hij onbeschaamd zijn eigen gang gaat, kortzichtig is en niet gevoelig is voor signalen van anderen. Vooral dat laatste is hier handig, denk ik. Trek je van die fietsen niets aan, man! Het eerste stadsbestuur dat ten gronde een oplossing heeft voor de stalling van duizenden fietsen moet nog geboren worden. Ik weet ook niet zo direct wat ik hieraan zou doen. Je beeld betrekken in een plantsoen met bloemen en planten en lage afsluiting? Een fontein? Duimspijkers? Beleefd vragen aan de fietsers of ze hun vervoermiddel netjes willen stallen zodat we ongehinderd een blik kunnen werpen op je standbeeld? Ik weet het niet. Iemand?

Leuven, Mechelsestraat, 7 maart 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: