Spring naar inhoud

Groundtext #110 Zero Light

Groundtext #110 Zero. Leuven, Marguerite Lefèvrelaan, 8 april 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Een heel bescheiden bestelling van watertjes (al dan niet bruisend) en cola (in varianten ‘weinig’ en ‘geen’ calorieën). Twaalfkoppige groep, of een kleiner maar zeer dorstig gezelschap.

Leuven, Marguerite Lefèvrelaan, 8 april 2015, Foto Elie Henri Vanden Abeele

PS. Eindelijk nog eens een straatnaam vernoemd naar een vrouw. Marguerite Lefèvre (1894-1967) werd in 1960 benoemd tot de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Beetje meer info hier.

In het ooit (maar misschien nooit) te verschijnen boek ‘Te Voet in de Stad’ zal ik ongetwijfeld uitgebreid mijn beklag doen over het feit dat straatnamen waanzinnig mannelijk en veel te politiek zijn. (Je kunt hier in Leuven bijvoorbeeld geen vier straten ver gaan zonder dat je een burgemeesterstraat tegenkomt.)

Toen enkele jaren geleden de Leuvense straatnamen herzien werden en men oordeelde dat de Broekstraat in de binnenstad te veel verwarring veroorzaakte met de Broekstraat in Heverlee, herdoopte men die straat niet in Rokstraat (haha, dit was een grapje), maar in Janseniusstraat. Een theoloog van lang vervlogen tijden, en een man. Misschien was het een brave man hoor, en een goede of interessante theoloog, maar wat een gemiste kans! Dit is namelijk de straat van het Paridaensinstituut, gesticht door juffrouw Paridaens (met de prachtige voornaam Cicercule), en al ongeveer tweehonderd jaar precies op die plek actief. Dat deze feiten geen aanleiding gaven om de Broekstraat in Paridaensstraat te herdopen, is een dommigheid, een stommiteit, een schande.

Om dan nog van het ‘Rector De Somerplein’ te zwijgen, maar dat het ik elders al eens besproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: