Spring naar inhoud

Groundtext #263 De stoep je universiteit

Groundtext #263 Galzuurbindend. Leuven, Janseniusstraat, 14 oktober 2016. Te Voet in de Stad, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

Tja, als je in Leuven rondloopt kom je al wel eens een spiekbriefje (of wat daar op lijkt) tegen. Of een kattebelletje dat uit een achterzak glipte. Dit is misschien van een student(e) pharmaceutische wetenschappen. Erg ingewikkeld is wat op dit briefje staat niet echt. Het wordt al in de eerste drie letters min of meer weggegeven: Colestyramine is een cholesterol-verlagend middel. Het Farmacotherapeutisch kompas zegt er onder meer dit over: “Anionenuitwisselend hars. Onderbreekt de enterohepatische kringloop van galzuren door hiermee in de darm een onoplosbaar complex te vormen dat met de feces wordt uitgescheiden. [Noot van de redactie: dat ‘onoplosbaar complex’ zorgt er dan ook voor dat tien procent van de patiënten ‘obstipatie’ ervaart.] Door de toegenomen uitscheiding van galzuren wordt in de lever de omzetting van cholesterol tot galzuren bevorderd.” Misschien toch belangrijk om te vermelden dat het een “aanvulling op dieet” is. Want ja, ik ben dan wel geen voedingsdeskundige, maar je zou mogen hopen dat het nu wel algemeen bekend is dat veel dingen eten waar verzadigd vet in zit je cholesterol zal verhogen. Niet zo goed hé! Dus, om het poëtisch te zeggen: eerst de wil, dan de pil. (Colestyramine komt trouwens niet als een pil, maar in een ‘sachet’, klinkt chique.)

Maar wat met ‘Ezetimib(e)’, vraag je je nu af! Wel, het kompas geeft aan dat die Colestyramine bij onvoldoende succes met Ezetimib kan worden aangevuld, met name bij mensen ouder dan zeventig jaar. “Remt selectief de opname via de dunne darm van cholesterol en aanverwante plantsterolen afkomstig van de voeding of uit de gal, waardoor de darm minder cholesterol aan de lever geeft. Het verlaagt de totale cholesterol en LDL-cholesterol spiegel in het plasma.”

Pas als je op deze Ezetimib gaat doorlezen besef je weer wat een wonderlijke machine het menselijk lichaam is. Die ‘brush border’ waarover dit briefje het heeft (de laatste twee woorden), dat is de ‘borstelzoom’, een deel van de wand van de dunne darm, die zo is opgebouwd — namelijk met microscopische uitstulpingen — dat die laag ongeveer twintig keer de met het blote oog zichtbare oppervlakte heeft. Daardoor wordt de opname van voedingsstoffen gemaximaliseerd. Zo zie je maar: de straat is je universiteit. Gewoon de briefjes lezen die men laat rondslingeren.

Groundtext #263 De stoep je universiteit. Leuven, Janseniusstraat, 14 oktober 2016. Te Voet in de Stad, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: