Spring naar inhoud

Aandoenlijk

Schepenstraat Redingenstraat Leuven Te Voet in de Stad Hendrik Elie Vanden Abeele

Van deze foto gaat een aandoenlijkheid uit, vind ik. Ik sta in de Schapenstraat te Leuven, en zo dadelijk draai ik rechts de Redingenstraat in, op weg naar huis — binnen nauwelijks een minuut ga ik een foto maken van de Dijle (zie hier). Normaal stap ik langs de Janseniusstraat (vroeger Broekstraat, de straat langs de beroemdste aller Leuvense scholen: Paridaens). Maar die straat is wegens ingrijpende werken volledig afgesloten, zelfs voor voetgangers. Vandaar dat omleidingsbord — gevallen, omvergegooid. Het toont de weg naar de andere kant van de wereld, naar beneden, dwars door de aarde. Verder op deze foto vele elementen die een stad een stad maken: baksteen en zandsteen, zeventiende-eeuws, althans in oorsprong; een straatnaambordje (inclusief het stedelijke wapenschild); nog een straatnaambordje (nauwelijks zichtbaar achter de glas-in-lood-raampjes: ‘zonder haat straat’); een toelating vanwege de politie om een container te plaatsen — er zijn verbouwingen aan de gang; een stoep op jaren, in redelijke staat; een losliggende straatsteen; enkele kapotte straatstenen; een stuk van een stoep-‘afrit’; een bestickerde paal met vier verkeersborden: eenrichtingsstraat voor auto’s, tweerichtingsstraat voor fietsen en bromfietsen, einde woonerf, fietsroute 2 ‘stedenroute’; een straatkastje voor nutsvoorzieningen (geen idee dewelke); een informatiebord (Centrum Algemeen Welzijnswerk, hier naar rechts); en in de verte is een aannemer aan het werk, staat op de stoep geparkeerd, is misschien niet anders mogelijk, staat niettemin serieus in de weg. Het hoge huis waarvan je in de diepte een deel van de bakstenen zijkant ziet is het Huis Bethlehem. In dat huis is het Research Coordination Office van de KU Leuven gevestigd. Het grote huis, in 1856 gebouwd voor Willem Janssens, industrieel, kwam in handen van de zoon van burgemeester Leopold Vanderkelen, en in 1932 werd het door de zusters van Bethlehem uit Nijvel tot ‘meisjespedagogie’ omgebouwd. Nadien logeerde ook de ABB er, en de KVLV ‘Boerinnenbond’, en ten slotte dus de KU Leuven. Enfin, veel verhaal over een huis dat je op deze foto niet eens echt ziet. (Deze info heb ik hier gehaald.)

Allemaal goed en wel, zeg je, maar hoezo ‘aandoenlijk’? Ik weet het niet, zo voelt het me. Dat merkwaardige samengaan van goede wil en verval; van mekaar behulpzaam willen zijn en toch zo veel verwaarlozen; van orde en wanorde; van oud en nieuw. Aandoenlijk, dus. Zoals een stad is.

Leuven, Schapenstraat/Redingenstraat, 10 januari 2015, Foto Hendrik Elie Vanden Abeele

 

 

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: